1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Показани резултати 1 до 10 от 12

Тема: Оценка на шансовете - 2 + 1

  1. #1

    Регистриран на
    Mar 2018
    Мнения
    5
    Полезно
    0
    Полезен 0 пъти в 0 мнения

    Оценка на шансовете - 2 + 1

    Здравейте,

    От известно време и аз се насочих към Австралия. След туристическото ми посещение през ноември миналата година на Сидни и Канбера, започнах да чета какви са следващите стъпки, които ще ме отведат там.

    Ето и нашите детайли:
    --- Михаил - Водещ кандидат

    1. 28 години
    2. Образование - Средно Специално - Компютърна Техника и Технология + Свидетелство за професионална квалификация - Беше насочено към софтуер и хардуер. Завърших 2008
    2. Образование - Бакалавър - Компютърни Системи и Технологии - РУ "Ангел Кънчев". Започнах 2008 - 2011 - Прекъсване - 2015 - 2018 завършване.
    3. трудов стаж - с трудови договори като програмист от Януари 2010 - и до ден днешен (исторически: Малка Русенска Фирма, Голяма Рисърч Компания, САП)
    4. В момента се подготвям за TOEFL. Започнах да говоря свободно след лятното посещение на САЩ 2009.
    5. Правил съм преди 2010 и до ден днешен странични проекти като freelance

    --- Дария
    1. 32 години
    2. Висше - Европеистика + 2 Магистъра (Европеистика в Холандия, Психология на английски в Софийски)
    3. Трудов стаж - не по специалността която е учила - Category Manager от 2011 и продължава
    4. Английският и е по- добър от моя, ще изкара също TOEFL

    --- Адриан
    1. 1 година
    2. Знае всички езици

    Моята голяма чуденка е как ще ми признаят Skilled Employment. Вариантите които аз виждам:
    1. Признават ми Бакалавъра и 0г Skilled Employment
    2. Признават ми средното, защото имам над 50% специални предмети (мога да пратя на лично предметите), като ICT Major и 8 - 5г = 3г Skilled Employment, но не знам тогава дали ще ми дадат точки за Бакалавър

    Запознати ли сте с такива ситуации и какви варианти има?

    Благодаря,
    Мишо
    Последна редакция от mihail ; 22-03-18 в 10:58

  2. #2
    Аватара на NikiG
    Регистриран на
    Jan 2012
    От
    Окланд, Нова Зелaндия
    Мнения
    840
    Полезно
    144
    Полезен 513 пъти в 283 мнения
    Блог статии
    35

    Re: Оценка на шансовете - 2 + 1

    Здрасти колега (ако още си в САП).

    Мисля, че с вашия ценз няма да имате никакви проблеми и ще ти се признаят всичките години стаж (това е мое мнение, въпреки че по правила, които не съм чел отдавна е възможно да са непреклонни и само да броят стажа от завършването). Специално в ИТ мисля обаче им е ясно, че може да си линукс гуру дори и на 17г

    Основните ти неща са: превеждате дипломите след като завършиш твойте и на Дари, държите ИЕЛТС, оценявате дипломите през NZQA. Оттам вече ще се мисли стратегия. Може би ще си струва да се платят $100 на имиграционен съветник, след като имате оценки на образование и ИЕЛТС да ви каже шансовете и дали няма някой подводен камък. В този момент, ако има, то тогава е по-добре да го ползвате като ресурс, а ако сметнете, че не - сами си подавайте.

  3. #3

    Регистриран на
    Mar 2018
    Мнения
    5
    Полезно
    0
    Полезен 0 пъти в 0 мнения

    Отг: Оценка на шансовете - 2 + 1

    Благодаря за отговора колега!

    Дипломите ги имаме, в момента събирам документи от предишните ми работодатели.
    Задължително ли е да изкарам точно IELTS? Предпочитаме с жената TOEFL, тъй като вече е каран веднъж, American English Оnly, на компютър е - по- близо ми е до ежедневието и начина по който пиша в момента?

    За оценката не трябва ли да мина през ACS а Дари през VETASSESS, за PR в Австралия?
    Плана ми е да се устроя в Сидни, тъй като много ни хареса града, а и има други колеги

  4. #4
    Аватара на anita82
    Регистриран на
    Jan 2012
    От
    Мелбърн, ОЗ
    Мнения
    180
    Полезно
    39
    Полезен 138 пъти в 78 мнения
    Блог статии
    20

    Отг: Оценка на шансовете - 2 + 1

    Трябва ти RPL, мисля имаше някой от форума който беше минал успешно процеса (Ники може да помни кой...)

    https://www.acs.org.au/content/dam/a...Feb%202018.pdf

    4 – Recognition of Prior Learning – (RPL)The RPL application is for applicants with qualifications with no or insufficient ICT, or applicants havingno tertiary qualifications.6 years of full time professional ICT work experience in a field closely related to the nominated ANZSCOCode is required if you hold a Non ICT or insufficient ICT qualification and 8 years if you do not have anyqualifications.You are required to submit 2 Project Reports within an RPL application - ACS Recognition of Prior LearningForm.Each report must provide a detailed description of a career episode in your employment history withsufficient detail of evidence in applying the claimed ICT knowledge in a working situation.

    Само не знам дали би взел точки за всичките години стаж, според мен би трябвало.

    Както Ники каза - или имиграционен съветник или много четене понеже случая е по-завъртян

    Може Toefel:

    https://www.homeaffairs.gov.au/lega/...immi-faqs/aelt

  5. Следният потребител намира мнението на anita82 за полезно:

    NikiG (22-03-18)

  6. #5

    Регистриран на
    Mar 2018
    Мнения
    5
    Полезно
    0
    Полезен 0 пъти в 0 мнения

    Question Отг: Оценка на шансовете - 2 + 1

    Здравей Анита,

    Двоумя се, дали ще е нужен RPL, тъй като дипломата ми за средно е оценена от мен като ICT Major или Minor, или как биха изглеждали нещата от моята наивна гледна точка:
    No. Type Finished Assessed as Req. work exp. Skill Level Requirement Met Date Left for Skilled Eemployment as of today Points Best to apply Comment
    1 Diploma 2008 ICT Major 5 2015 3 5 Now of 2020 to get 10pts
    2 Diploma 2008 ICT Minor 6 2016 2 0 2019 to get 5pts
    3 Bachelor 2018 ICT Major 2 2020 -2 - 2023 to get 5pts
    4 RPL 2018 Relevant 6 2018 0 0 2021 to get 5pts,
    because Skilled
    Employment starts
    with the date of RPL

    За да получа най- много Skilled Employment бих искал да ми признаят средното.
    За да получа най- много точки за образование искам да ми признаят висшето.

    От тук идва въпроса: Skilled Eployment-a обвързан ли е с най- високата степен на образование или по- скоро с най- ранната считана за валидна (ICT Major/Minor)?

    Може да погледнете в предметите и да споделите как биха го оценили:
    Натиснете изображението за увеличение

Име:	29425429_10214070336703884_4665366293514289152_o.jpg
Прегледа:	7
Размер:	124.4 Килобайти
ID:	477Натиснете изображението за увеличение

Име:	29512302_10214070336503879_8238942850889285632_o.jpg
Прегледа:	7
Размер:	120.0 Килобайти
ID:	478
    Притесненията ми са свързани с повтаряне на предмети, защото съм имал Задължителна подготовка, ЗИП както и Праткика.
    Предвид това, че имам повече компютърен хардуер, подозирам ICT Minor.
    А вие как мислите?

  7. #6
    Аватара на NikiG
    Регистриран на
    Jan 2012
    От
    Окланд, Нова Зелaндия
    Мнения
    840
    Полезно
    144
    Полезен 513 пъти в 283 мнения
    Блог статии
    35

    Re: Оценка на шансовете - 2 + 1

    Извинения - не погледнах, че искате да ходите към Австралия, а не към Нова Зеландия.

    https://www.homeaffairs.gov.au/lega/...immi-faqs/aelt

    TOEFL iBT се приема

  8. #7
    Аватара на anita82
    Регистриран на
    Jan 2012
    От
    Мелбърн, ОЗ
    Мнения
    180
    Полезно
    39
    Полезен 138 пъти в 78 мнения
    Блог статии
    20

    Отг: Оценка на шансовете - 2 + 1

    Сори ама бъркаш малко понятията. Ти считаш че имаш Диплома и базираш точките на ACS guideline:

    Diploma and Vendor Certification• If your Diploma or Vendor Certification is assessed as having an ICT major which is closelyrelated to your nominated occupation, you will require 5 years relevant work experiencecompleted within the past 10 years or 6 years relevant work experience completed anytime inyour past work history (whichever provides the earliest skill date) to meet the suitability criteria.

    Това ок, но Диплома значи ниво 5 от AQF:
    https://www.aqf.edu.au/aqf-qualifications

    Твочта БГ диплома е Senior Secondary Certificate of Education, оттам нагоре са сертификатите, дипломи, бакалавър и тн

    Диплома се учи в нещо като колеж или в университет след завършване на училище, обикновенно е между 1 и 2 години. Пример:
    https://www.rmit.edu.au/study-with-u...y-requirements

    За да се запишеш да учиш Диплома трябва да имаш завършен 12 клас или опит:
    Entry requirements
    Current Year 12: Successful completion of Australian Year 12 or equivalent or the Australian Senior VCAL Certificate.
    Non Year 12: Completion of post-secondary studies or at least 6 months’ work experience.

    Ето за дипломата за средно, тя не се приравнява от ACS:
    http://www.vtac.edu.au/who/osquals.html#B
    Bulgaria - Diploma za Zav[a]rsheno Sredno Obrazovanie (DZSO)

    Малко е завъртяно, дано го обясних добре

  9. #8
    Аватара на anita82
    Регистриран на
    Jan 2012
    От
    Мелбърн, ОЗ
    Мнения
    180
    Полезно
    39
    Полезен 138 пъти в 78 мнения
    Блог статии
    20

    Отг: Оценка на шансовете - 2 + 1

    Огледай и ACS Guideline за въпросните VENDOR CERTIFICATIONS (точка 9)

    Признават:
    Microsoft Certifications
    Cisco Certifications

    Ако ги нямаш - няма смисъл сега да ги почваш. Ако ги имаш - според мен се консултирай с имиграционен съветник дали може да минеш под:
    Diploma and Vendor Certification• If your Diploma or Vendor Certification is assessed as having an ICT major which is closelyrelated to your nominated occupation, you will require 5 years relevant work experiencecompleted within the past 10 years or 6 years relevant work experience completed anytime inyour past work history (whichever provides the earliest skill date) to meet the suitability criteria.

  10. #9

    Регистриран на
    Mar 2018
    Мнения
    5
    Полезно
    0
    Полезен 0 пъти в 0 мнения

    Отг: Оценка на шансовете - 2 + 1

    Здравей Анита,

    Благодаря за разяснението! Изобщо не бях започнат с тези приравнявания.
    Сега малко наивно от моя страна, но имам и "Свидетелство за професионална квалификация", което отново идва от средното ми образование което казва:
    - Дневна форма на обучение
    - 4 годишно обучение
    - Придобиване на втора степен на професионална квалификация
    - професия, леко забавно, Монтьор на компютърни състеми
    - специалност КТТ
    И изглежда така:
    Натиснете изображението за увеличение

Име:	IMG_0136.jpg
Прегледа:	6
Размер:	113.7 Килобайти
ID:	479Натиснете изображението за увеличение

Име:	IMG_0137.jpg
Прегледа:	7
Размер:	122.0 Килобайти
ID:	480

    Въпрос 1: Свидетелството за професионална квалификация на Level 2 Certificate ли се приравнява? Или отново наивно, не искат ли да ми го признаят за диплома?
    Въпрос 2: Минавайки през RPL, коя е датата на Skill Level Requirement Met Date?
    Въпрос 3: Каква ще е разликата м/у бакалавъра ми от тази година и RPL? Единственото което се сещам, е че при бакалавъра ще стигна Skill Level Requirement Met Date (SLRMD) след 2 години.
    Въпрос 4: Ако минавам през RPL процедурата, бакалавъра ще бъде ли признат и ще получа ли точки за него?

    Още малко разсъждения които имат връзка и с Въпрос 2:
    Non ICT Diploma or Higher
    • If your qualification is assessed as AQF Diploma or higher and with insufficient ICT content, you
    will require 6 years relevant work experience completed anytime in your past work history, plus a suitable Recognition of Prior Learning (RPL) application to meet the suitability criteria.

    От това не ми става ясно дали за skilled employment ще смята така: (Целия ми Work Experience) - (6y for RPL) = (as of today) 2y
    Друг вариант, който е свързан също с Въпрос 2: Всички години след SLRMD = 0

    И тъй като има вариант да съм тогава с 0г. Skilled Employment => 0т., няма да ми достигат точно 5т.
    Какво мога да направя за да получа 5т. от Partner skill qualifications? Английския ще го изкара минимум Proficient. Относно qualification, някакви детайли какво трябва да се направи?

    Много благодаря,
    Мишо

  11. #10
    Аватара на anita82
    Регистриран на
    Jan 2012
    От
    Мелбърн, ОЗ
    Мнения
    180
    Полезно
    39
    Полезен 138 пъти в 78 мнения
    Блог статии
    20

    Отг: Оценка на шансовете - 2 + 1

    Съжалявам, но не мога да отговоря на въпросите. Мога да гадая, но не е това идеята


    Смисълът от РПЛ би бил да ти признаят стажа (и евентуално дипломата за средно специално) и да станат точки за диплома + точки за години стаж след 2008.


    Ако признаят дипломата за средно специално и без РПЛ би било идеално, но дали може да стане нямам идея. В дипломата ти се споменава 12 клас и гимназия, което не звучи добре


    Може да пишеш на ACS и да питаш, но гледай писмото да е кратко с максимум 1-2 въпроса иначе ще те отсвирят


    Това с ваденето на задължителните години стаж е ново, нямам идея

1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители, разглеждащи темата

В момента 1 потребители преглеждат темата. (0 потребители и 1 гости)

Подобни теми

  1. Оценка на шансовете - DADY
    От dady в раздел Оценка на шансовете и планиране - НЗ
    Отговори: 1
    Последно: 13-07-14, 03:12
  2. Оценка на шансовете Ана
    От Tigrea в раздел Оценка на шансовете и планиране - НЗ
    Отговори: 13
    Последно: 31-10-13, 12:18
  3. Оценка на шансовете на D и R
    От Didi в раздел Оценка на шансовете и планиране - НЗ
    Отговори: 7
    Последно: 25-07-13, 05:59
  4. Оценка на шансовете
    От zhivbors в раздел Оценка на шансовете и планиране - НЗ
    Отговори: 32
    Последно: 04-07-12, 11:11
  5. Оценка на шансовете - Йо
    От Yoana85 в раздел Оценка на шансовете и планиране - НЗ
    Отговори: 12
    Последно: 03-07-12, 18:40

Права

  • Не можете да пускате нови теми
  • Не можете да отговаряте
  • Не можете да прикачвате файлове
  • Не можете да редактирате мненията си
  •