Интерeсен раздел, но рецептите никакви не ги видях. И очилата слагах и рефрешвах сайта... ама немааа. Викам си, я да ви публикувам аз една от моите, па белким се хареса на някого.
Боб чорбица по хайдушки
Hачин на приготвяне:
Взима се едно гърне, напълва се със студена вода от кладенчето и се слага върху бурен огън.
Огъня се поддържа бурен с повечко дърва.
След завирането се изчакват 30 мин да поври и се изсипва водата.
Сипва се нова студена вода от кладенчето и се добавя глава кромид лук и чубрица и отново се слага на бурния огън.
След завирането се изчакват 25 мин да поври и отново се изхвърля водата.
Сипва се нова студена вода от кладенчето и се добавя малко олио и сушена червена чушка.
След завирането се изчакват 20 мин да поври и се сипват лукa, чубрицата, чушката и боба. След като опитаме и преценим, че чорбицата е готовa вземаме гърнето и гo... изхвърляме заедно c боба. A на така приготвената жар се слага агнешкото чеверме...
Вече са минали няколко часа. През това време агнето вече е опечено. Дето се вика: Хайдутин боб не яде!
Разбира се това се е правило преди повече от 200 години, а сега съвсем сериозно Ви предлагам нещо по съвременно, защото времената на хайдутите са отдавна в небитието.
Необходими продукти за Боб по хайдушки:
500 г. свинско месо
500 г. карначета
250 гр. бланширани гъби
400 г. боб
150 г. кромид лук
150 мл. олио
25 гр. брашно
½ връзка джоджен
½ връзка магданоз
15 гр. червен пипер
сол на вкус
начин на приготвяне:
Свинското месо се нарязва на средни по големина парчета и се сварява в подсолена вода. Бобът също се сварява. Ситно нарязаните лук, моркови и целина се задушават около 10 минути в загрятото олио. Поръсват се с червения пипер и се разбъркват. Изцеденият боб се сипва в тавата с готовата запръжка и към него се прибавя свареното месо заедно с ½ бульон. Нарязаните на филийки гъби се слагат при боба. Карначетата, нарязани на парчета с дължина 2-3 см., се запържват с малко олио и когато са полуготови, се прибавят към боба. Ако е необходимо, се уплътнява с разбитото в студена вода брашно. Кипва се във фурна 10-15 минути и се поръсва със ситно нарязаните магданоз и джоджен.
Бон апети да ви е сладко.
Боб чорбица по хайдушки
Hачин на приготвяне:
Взима се едно гърне, напълва се със студена вода от кладенчето и се слага върху бурен огън.
Огъня се поддържа бурен с повечко дърва.
След завирането се изчакват 30 мин да поври и се изсипва водата.
Сипва се нова студена вода от кладенчето и се добавя глава кромид лук и чубрица и отново се слага на бурния огън.
След завирането се изчакват 25 мин да поври и отново се изхвърля водата.
Сипва се нова студена вода от кладенчето и се добавя малко олио и сушена червена чушка.
След завирането се изчакват 20 мин да поври и се сипват лукa, чубрицата, чушката и боба. След като опитаме и преценим, че чорбицата е готовa вземаме гърнето и гo... изхвърляме заедно c боба. A на така приготвената жар се слага агнешкото чеверме...
Вече са минали няколко часа. През това време агнето вече е опечено. Дето се вика: Хайдутин боб не яде!
Разбира се това се е правило преди повече от 200 години, а сега съвсем сериозно Ви предлагам нещо по съвременно, защото времената на хайдутите са отдавна в небитието.
Необходими продукти за Боб по хайдушки:
500 г. свинско месо
500 г. карначета
250 гр. бланширани гъби
400 г. боб
150 г. кромид лук
150 мл. олио
25 гр. брашно
½ връзка джоджен
½ връзка магданоз
15 гр. червен пипер
сол на вкус
начин на приготвяне:
Свинското месо се нарязва на средни по големина парчета и се сварява в подсолена вода. Бобът също се сварява. Ситно нарязаните лук, моркови и целина се задушават около 10 минути в загрятото олио. Поръсват се с червения пипер и се разбъркват. Изцеденият боб се сипва в тавата с готовата запръжка и към него се прибавя свареното месо заедно с ½ бульон. Нарязаните на филийки гъби се слагат при боба. Карначетата, нарязани на парчета с дължина 2-3 см., се запържват с малко олио и когато са полуготови, се прибавят към боба. Ако е необходимо, се уплътнява с разбитото в студена вода брашно. Кипва се във фурна 10-15 минути и се поръсва със ситно нарязаните магданоз и джоджен.
Бон апети да ви е сладко.
Comment