Благодаря ти Мустакар! Тази нощ дойде добрата новина, че border exemption-a е approved и вече може да кандидатстваме за Critical Purpose Visa. И на мен ми беше много странно защо трябва да минаваме през border exemption-a, при положение, че много отдавна се знае, че от 1-ви май може да се пътува, но каквото такова... Уж всички документи сме ги събрали (ужасяващо много са) и утре сутрин сме във Вита на medical check. Да видим какво ще стане... Иначе в главата ми/ни е невероятна каша, някак си нещата изглеждаха много по-прости, когато всичко беше теоритично, неприятно изненадан съм от себе си, но каквото такова... Даваме всичко от себе си и дано има положителни резултати до края на месеца
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оценка на шансовете на Стефан и Албена
Collapse
X
-
Благодаря ти Руми. Наистина си права, имахме всички документи готови и ги подадохме буквално за 1 ден. Тази сутрин дойде добрата новина, че ни одобравят визата и вече може да летим за НЗ, а аз да започна работа. Принципно се чака сега доста за виза и останах невероятно изненадан, но това е добре, защото имах краен срок от работодателя. Като кацнем ще кандидатстваме веднага за нормална работна виза и след като ни я одобрят (дано се случи) вече и децата ще могат да ходят на училище/детска градина, а жена ми да работи. Така че доста неща ни очакват, но определено първата крачка е направена. Сега остава да видим дали ще се получи м/у нас Все пак никога не сме били там и си нямам идея дали ще ни хареса, но добрата новина е, че сегашната виза е за 1 година, така че ако не друго поне ще си направим едно вълнуващо приключение
- Likes 1
Comment
-
Поздравления! Пиши как върви като се приготвяте да идвате. За нас беше голяма чуденка какво да сложим в куфарите и ги наблъскахме със зимни дрехи, които после не ползвахме кой знае колко. В момента пощенските услуги са с повишени цени, но винаги има опция да опаковате предварително големи кашони с неща и да ви ги пратят на по-късен етап като е изгодно.
Аз май се повтарям, ама може да е от вълнението. Като дойдете тук отидете да си създадете банков акаунт (ще ви трябва адрес на квартира или на приятел). Също така си пуснете молба за 18+ карта, че да имате някакъв документ за самоличност докато стигнете до местна шофьорска книжка.
Другото е да се регистрирате в данъчното (IRD), ама предполагам за него и работодателят ще ви каже.Новозеландския позитивизъм има действието на българската неволя
Заповядайте в работната ми страница във фейсбук - www.fb.com/hdd123
Comment
-
И се пригответе за микс от маорски и английски думи като дойдете. В последните 2-3 години доста натиснаха от правителството да се развива езика и културата на местните. Държавните институции имат наименования на Маорски. Също така думи от техния език и практики от маорската култура (като каракиа (молитва)) навлизат все повече в ежедневните разговори и наименования на улици/градове.
Нашата дъщеря Нина е луднала по тази песен и движенията, които са показани на видеото. В училище им пускат такива песни с "танц" и децата се вълнуват. Пепеха означава представяне - с кои места и родствена връзка се асоциира определен човек. Планина, море, долина, племе/държава/култура. Ето го и видеото да ви даде представа от двуезичното общуване, което можете да срещнете тук - https://youtu.be/efArUxAM4Xs.
Други често срещани маорски думи са - фанао (разширено семейство), кай (храна), киа ора (поздрав), факапапа (род), ароха (любов), мана (духовна енергия, репутация и респект) и иви (племе). Като влезете в градски транспорт се очаква да чуете ну май, хаере май енд уелком (добре дошли).
Та така де, маорския език е официален за НЗ заедно с английския и се надявам, че с тази кракта презентация няма да ви изненада като дойдете на място. Като се замисля, те имиграционните сигурно са ви посрещнали с официалния подход на двуезично общуване характерно за държавните институции.Новозеландския позитивизъм има действието на българската неволя
Заповядайте в работната ми страница във фейсбук - www.fb.com/hdd123
- Likes 1
Comment
-
Толкова се радвам! Идва ми чак на мен да стегна куфарите. Много много късмет и прекрасни моменти ви желая!
Аз много харесвам байкултуризма на НЗ. Надявам се че и в САЩ могат да се възродят малко от малко традициите на местното население - започнахме бавно да подменяме разни имена на улици и забележителности с тяхното наименование на Салиш (езика на народите от платото на Колумбия реката), но сме много далече от това което НЗ прави с официалното изучаване на те рео. Големият ми син искаше да учи в Toihoukura @ EIT, където ми предлагаха работа - беше се запалил по дърворезбата им.
Comment
-
Благодаря ти Мустакар, това определено е важно. Остават ни точно 3 седмици, на 3-ти ни е полетът, така че ще трябва да се гледа много пъти видието Децата ни са на 3 и 6, така че се надявам и те да се кефят на Маорския език (май нямам съмнение в това).
Руми, ако някога решите да си направите трипче и ако ние сме в НЗ, да знаеш, че има едно място, където може да отидете Благодаря ти за пожеланията! Определено ще ни е нужен много късмет.
- Likes 1
Comment
-
Аз много обичам тази песен https://youtu.be/reNNf_XjucM
Ukaipo е дом, но повече като origin place - а също означава да си на майчината гръд. Изобщо много ми харесва полинезийската култура и митология. Скоро бяхме в Кауаи и децата веднага залепнаха и казаха че им дава НЗ вайб. Тръгнаха пак боси (това им беше любимото в НЗ и Австралия, големият даже си правеше сутррешния джогинг бос), вълните в океана, мириса на мокра тропическа гора...изобщо ни се напълниха сърцата с носталгия.
Стефко, тази година няма да имаме път натам, но другата със сигурност планувам едни две седмици из Норт айлънд (ако децата не ме натиснат за Мелбърн). Тъпото на Америка е че имам само три седмици отпуск и трябва да ги разпределям по бг и места които искаме да видим, а домовете станаха много и не стига времето май. Пиши тук или в блога мястото, да живея чрез вас <3
- Likes 1
Comment
-
Благодаря ви Бени, Ники и Руми за хубавите пожелания
Значи тече пълна подготовка и имам чувството, че пропускаме всичко възможно
Букнахме билети за 3-ти юни и трябва на 5-ти да сме в Окланд. Букнахме и airbnb за месец и половина (леле какви цени) и бусче, което да ни вземе рано сутринта от летището и да ни закара до квартирата в Хамилтън. Писахме си с някаква мацка от Waikato болница, за да разберем какво може и какво не може да правим (да се надяваме, че няма да се наложи нищо спешно). Лошата новина е, че в началото сме на Critical Purpose Visa и децата и жена ми нямат право на публично здравеопазване. Държа топла връзка с работодателя, че да знам, ако нещо им хрумне в последния момент, все пак те са най-важните. Тук в България тече трескаво освобождаване от това, което имаме. Продадох колата (на баща ми), стягаме апартамента, за да го дадем под наем (засега няма да го продаваме). И милиони други дребни неща. Ще дойдем с 4 куфара и гледаме да сме максимално мобилни, само дрехи, лекарства и документи. От вашия опит какви документи и лекарства са "must"? Дали е добра идея да си вземем по един допълнителен чифт обукви (страх ме е от проверките на летището)? Искам веднага да си вземем тел. номера, как да го направим (явно в началото няма да сме на договор)? Ако се сещате за нещо, моля пишете!
Comment
-
- документи - всичко което може да се сетиш (например тези които са ти трябвали за визата), преведено и заверено. Добре би било докато сте още в БГ да си направите един на друг пълномощни че можеш да напускаш страната с децата, това в случай че един от вас се прибере в БГ с децата, докато другия остане в НЗ. Не че не могат да се направят и тук, ама е по-сложно/скъпо. Познай как знам.
- тел. номер - във всеки супермаркет / dairy продават pre-paid SIM, например https://www.countdown.co.nz/shop/pro...ockcode=671739. После можеш да си сменяш плана и да си прехвърляш номера. Аз 9 години по-късно все още съм на същия предплатен план за $20.
В началото жилище и кола са от най-необходимите неща, най-вече жилището. Ако можеш питай работодателя да ти препоръча квартали (или порови в нета) и почвай да гледаш в ТрейдМи, поне да добиеш представа какво се предлага и за колко. Като наемаш жилище обикновенно ти искат някой за reference, ти като прясно пристигнал нямаш много опции, аз ползвах моя мениджър за тая цел.Last edited by badabing; 30-05-22, 03:06.
Comment
-
За реферънси за жилище ще е добре да вземеш и една-две препоръки от бивш хазяин ако сте имали и character reference от приятел. Аз бях приложила към нашите апликейшъни и много лесно намерих квартира и двата пъти като търсих. Бях написала и писмо - една страничка кои сме, от къде сме, какви ги дирим в Мелбърн и какво работим, малко за децата, и какво правим в свободното си време.
Вземи частна здравна застраховка за да ти е по-спокойно докато оправите визите.
А също - смъкни си картите на района където ще сте в гугъл мапс - можеш да ги ползваш офлайн докато си вземеш карта, но badabing ти е казал, има много опции и не са скъпи, и не ти трябва договор.
Като търсите квартал за квартира помоли да те насочат за училище за децата. Има и сайтове където можеш да видиш рейтинзи, но си е най-добре от човек на място да разбереш.
Comment
-
То не останало 😊
Ние си купихме карти още на летището като кацнахме и след месец или там колкото беше ги прехвърлихме на план. Всичко он лайн.
Лекарства - вземи всичко, което си имате и ползвате. Честно казано аз и до ден днешен получавам лекарства от бг в колет. Почти нищо няма без рецепта. А рецепта само лекар.
Квартира - някой да препоръча с подходящо училище за децата. Ние предплатихме няколко наема напред и сключихме договор за година (не, че подле не го прекратихме) и така ни дадоха. Сигурно и квартирите в НЗ са без мебели - помислете за това също.
Хайде да пишеш от НЗ вече 😊
Comment
Comment