Отг: Оценка на шансовете - Toni
Здравейте приятели,
Чак сега осъзнах че е минало повече от година от как сме писали по темата. Немога да кажа, че много на брой интересни неща са се случили покрай нас за времето от Март 2014, но пък затова качествени. Сега, понеже нашата сага все още не е приключила и ще ни е необходима вашата помощ, тука набързо ще нахвърлям какво се случи през последната година, а обещавам, че веднъж всичко да стигне до край ще опиша целия процес с детайли:
1. Изпартихме документите за оценка на дипломите и съответно получихме възможно най-добрите резултати и приравняване ( за бакалавърски степени ) както за мен ( със специалност КСТ ), така и за Катерина ( Маркетинг ).
2. Краят на август пуснахме online документите за оценка, като общият сбор на точки беше 140+
3. 1 седмица след това бройката на жените ми в къщи се увеличи - прибавихме и бебе Ема :) ( жена, бебе и куче - всичко женско, кой кат мен :) )
4. 1 седмица по-късно получихме мейл, че са ни избрали от пула и че имаме 4 месеца да изпратим доказателства за всички твърдения по които искаме да ни се пишат точки, като с големи букви в мейла офицера беше написал, че след 22 септември ( когато аз навършвам 30 год ) точките ще паднат с 5 и реално ще паднем под 140, но пък за сметка на това ако мога да докажа 6 години стаж по специалността ( аз бях писал 5 и 7-8 месеца ) ще взема пълен брой точки от там и пак ще се изравнят. Естествено, имах документи, с които да докажа ( подробности следващия път както обещах ).
5. Ноември месец направихме медицинските в София, както и международен паспорт на Ема - голям смях беше със снимката :)
6. Средата на декември благополучно изпратихме документите
7. Първите дни от новата година получихме разписка, че са приети в посолството и тъй като на сайта пишеше, че получените в този период документи ще бъдат разгледане най-рано след 4 до 6 месеца и така започна великото чакане.
8. съвсем не ни беше скучно, с Ема в къщи, но все пак от време на време се замисляхме :) докато един ден ( не помня дали беше слънчев ) - 21-ви Май не ни писа един офицер от посолството в Лондон, че започва разглеждането на нашите документи.
9. Случката е следната - 21-ви четвъртък изпраща мейла, че е направил initial assessment и иска 2 неща - конткати ( мейл и телефон ) на всичките ми работодатели предишни и настоящ, както и доказателство, че имаме стабилна връзка - като имаше прикачен и списак какво трябва да съберем( ! ). Първото, лесна работа, ама второто - при все, че сме пратили брачно свидетелство и доказателство, че имаме бебе беше доста странно и ги искаше до 28 Май - седващия четвъртък. Веднага в петък пратих обратен мейл с инфо за работодателите и с няколко въпроса относно доказателствата, които иска за стабилна връзка, като най-основния беше дали може по мейл да ги пратим, защото за да стигнат до 28 до Лондон ще трябва експресна, а тя не е евтина. Но за наш късмет в петък получихме autoreply, че офицерът е излязъл в отпуска до 26-ти :) Та, петък, събота и неделя приготвихме горе долу 95% от исканите доказателства и в понеделник ги пуснахме с експресна (DHL) до Лондон и също така и по мейл. На 26, като се върна от почивка, офицерът писа, че по принцип може да даде отсрочка, когато става въпрос за нормална поща, но в крайна сметка ако това, което сме пратили по пощата отговаря на това, което сме пуснали по мейла - значи всичко е наред и напълно отговаря на неговите изисквания по тези точки. Така и беше.
10. 1 седмица по-късно ( вчера ) получихме мейл, че тъй като нямам оферта за работа, ще трябва да проведем formal интервю ( formal беше удебелено на няколко места в мейла :) ). По телефона в продължение на 1-2 часа. Въз основа на това интервю ще вземе решение дали да ни даде виза за всички, дали да даде само за мен за 12 месеца за търсене на работа и ако намеря работа тогава да взема останалите при мен или нацяло да откаже.
Сега, както вече се сещата тука ми е нужна малко помощ, като цяло написал основните точки върху, които ще се въртят въпросите - какво, как и къде ще работя и как ще си търся работа; познанията ми за НЗ; "your support network in New Zealand and how you intend to use this support when you arrive". Та, съпорт нетуърка ми в НЗ - нямам такъв :( . Единствените хора които познаваме са хората тука от форума.
Моля, дайте съвети, при вас как мина? Мисля да насроча интервюто в някой от делничните дни между 15-ти и 19-ти Юни. Така или инъче, трябва да си пусна почивен ден, аз следващата седмица ще е лудница в офиса, така че по-рано и да искам да е няма как.
Ще съм благодарян на всякакви подсказки.
Благодаря предварително
Поздрави