Отг: Стаж по специалността
Привет! Мисля, че няма да имаш проблеми. Австралийското компютърно общество (ACS) е доста толерантно към подобни неща. Казвам го от личен опит. Аз се бях оценявал за администратор на бази данни от 2002ра, а реално бакалавъра го взех 2005, магистъра 2007. 2008ма, когато ми направиха оценката ми писаха 6 г и 1 месец опит :) Така, че е съвсем възможно.
Като цяло за информационните технологии е ясно, че може да си страхотен програмист само със средно завършено или да си 17-годишен линукс гуру системен администратор. Образованието по-скоро показва дисциплинираност, структура, теоретични знания и както се казва в математиката е необходимо, но недостатъчно условие.
Което пък довежда на темата за трудовия стаж. Ще ми се наложи да генерализирам, така че не го приемай лично - в България все още прекалено много се разчита на бумагите/НОИ и така нататък (което пък дава сила на сийките там да се мислят за много важни и да се държат като с добитък с гражданите). Никъде в нормалните западни държави няма такова понятие като "трудова книжка" и какво пише в нея. Затова и никой не иска нищо от нея. Стаж се доказва с референция от работодател, която трябва да включва най-малко:
1. имената твоето, на фирмата, и на рефериращия
2. длъжността ти твоята и на рефериращия (бил ли ти е пряк мениджър = достоверност)
3. срокове - кога си почнал и кога си спрял да работиш за дадената фирма
4. пълно или непълно работно време (ако си работил на 20ч/седмица, от ACS ще ти сметнат само половината време)
5. подробно описание на длъжността - какво си правил на работното място (а не както българите пишат препоръка: той е чудесен работник и върши много работа)
6. (нездължително, но е добре) Какви успехи си постигнал - внедрил си някаква система, съкратил си производствено време или разходи, изнасял си лекции, занимавал си се с неща, които не са ти влизали в длъжността, но са полезни за фирмата.
Последната точка ще ти е важна като търсиш работа на място, но не е необходима за ACS. Обърни внимание като си пишеш референцията да е пълна. Има малка въможност да се обадят на рефериращия - на моите работодатели в САЩ им звъняха. Ако да, ще проверят имената по т.1 и вероятно от 2-4. Но тъй като е малко вероятно работодателят ти да говори английски (ти може да направиш следното за застраховка: напиши си референцията на български и я дай за превод и я прати оригинал+превод)
Успех!