Отг: Оценка на шансовете Стефи&Ники
Отдавна не съм писала в темата, но при нас има леко задвижване и споделям тук опита ни,
дано бъдем полезни с нещо.
Както ни посъветва NikiG, свързахме се с имигр. консултант, който да направи анализ на нашия случай и да прецени реалните ни шансове. За целта се свързахме с консултанта на Мустакар (благодарности, за това, че го е споделил в една от темите!) и му изпратихме пълна информация за нас. Неговата преценка беше, че пазара в НЗ в момента е наситен с рекламисти и маркетолози, затова моите шансове са по-малки от тези на мъжът ми, който с професия IT sales representative има по-големи шансове като водещ кандидат. Вторият съвет беше да се насочим към получаване на work visa, която при предварително подготвени документи ще отнеме около 20 дни, за разлика от резидънс визата, която би отнела около 6 месеца. Това би ни дало възможност веднага да се преместим, да получаваме някакви финанси и съответно веднага след това да започнем
процедура по кандидатстване за резидънс виза. Разбира се за work визата ни трябва job offer, което според него изисква ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сме на място в НЗ.
С мъжа ми решихме да наемем консултанта, най-вече за да ни дава навременни съвети за това какво, кога, как да процедираме. Подхотвихме всички необходими документи, преведени, легализирани (актове за раждане, дипломи, доказателства за съжителство, други). Планирахме да замине мъжа ми за три месеца, от септември до декември, когато трудовия пазар леко се раздвижва. Много ми се искаше и аз да дойда поне за две-три седмици, да видя всичко "на живо" и успоредно да се пробвам за работа, но нямаше на кой да оставим децата, които тъкмо тръгваха на училище.
От темите във форума се бяхме понаплашили, че могат да го върнат от границата, ако заподозрат че е там за да търси работа, затова се презастраховахме и той си взе билет за отиване и връщане след три седмици (билета беше с опция да си смени датата на връщане), което в последствие се оказа автогол! Багажа беше изцяло туристически - спортни обувки, якета, пътеводители, резервация в хостел, разменени мейли за туристически обиколки с НЗ фирма...
И така, миналата седмица замина - Истанбул-Куала Лумпур-Окланд. На летището в Окланд, изведнъж дежа-ву... От целия самолет САМО него го отделят от опашката под претекст, че има проблем с паспорта му. В последствие казват, че всъщност няма никакъв проблем с паспорта, но започват ТРИЧАСОВА проверка на багажа, съпътствана с разпит: "Взимаш ли наркотици? Пренасяш ли наркотици? Защо си минал през Малайзия? Среща ли се с някой в Малайзия? Взимал ли си пакет от някой в Малайзия?". В същото време са правили и химически тестове на проби от багаж, портмоне... За капак са го питали: "Защо пътуваш сам? Защо не си с жена си? Аз сега какво
да обяснявам на шефа, че не си с жена ти?". Мъжа ми обяснил, че е решил да си почине, че аз се грижа за децата в България... Междувременно му взели компютър, телефон, Киндъл и направили пълна проверка какво съдържат. Най-накрая, след като се убедили, че няма нищо съмнително, му върнали паспорта с думите "Добре дошли в Нова Зеландия!", сменили тона и дори му помогнали да си събере разхвърляния багаж. Тогава мъжа ми ги попитал "Защо беше всичко това? Защото съм от България ли?" и те му казали "Да. Идваш от държава с висока степен на заплаха - организирана престъпност, проституция, наркотрафик. Трябва да бъдем внимателни кой пускаме, но от тук нататък вие вече сте добре дошли отново тук."
Та така, сънародници. Колкото и да ни е болно, явно държавата ни официално е в черния списък...
Лошото, е че заради самолетния билет са му дали само едномесечна виза, а за това време той със сигурност няма да успее да си намери работа. Мъжа ми вече е регистриран във форума и ще си задава въпроси или търси съвети сам. Но като цяло за краткия период от една седмица престой на новозеландска земя явно доста му харесва :) А започва и на мен все повече да ми допада :)
Много важно беше за нас, преди да предпиемем тази важна стъпка, поне единия да види как е на място. А към момента нещата, които сме чели доста се покриват с действителността :)