Как стои въпроса с IT специалистите?

Здравейте,

Извинявам се ако ви се стори глупав или наивен въпроса ми, но искам да попитам дали на практика за IT специалисти важат стандартните правила/ограничения?
Интересува ме дали и в НЗ има търсене на такива кадри, както и в Европа?
Както може би знаете, повечето специалности в тази сфера са или сравнително нови, или изискванията за умения и знания са много динамични и се променят през годините, или самите кадри рядко имат съответстващо образование. Отделно преквалификацията и растежа в йерархията са много по-силни от редица други по-традиционни професии.
Например напълно нормално е някой с образование за учител да речем, да работи това през целия си трудов стаж и да имаме пълно съответствие на образование-стаж-настояща професия.
Докато при IT, дори и да има подобно образование, то е било преди 10 или повече години, когато съвсем други неща са били актуални и залегнали в учебните материали. После този човек е започнал да речем като support, минал е през QA и накрая се е преквалифицирал като Project Manager. В този случай стандартния процес по емиграция към НЗ ми се вижда невъзможен, а в същото време в Европа, САЩ и т.н. този човек би бил много търсен.
Някой знае ли как процедират в НЗ в тези случаи?
Какъв е шанса IT специалистит, който не по негова инициатива е заливан от оферти за различни европейски страни, да събуди интереса на НЗ работодатели без да е там на място и без да е започвал каквито и да са процедури за заминаване?
Благодаря предварително.

Re: Как стои въпроса с IT специалистите?

Ник(и), въпросът ти е много общ, за да може да се отговори ясно. Може ли да дадеш малко информация за каква възраст става дума, какво (формално) образование, и какъв опит дори несвързан с образованието. И последно, за каква/и АНЗКО специалности искаш да кандидатстваш или поне професии.

Работодателите имат едни изисквания, а имиграционните - други. Като цяло работодателите искат 3г опит за нормален ИТ специалист, а имиграционните дават най-много точки за поне 6г опит в сферата на формалното образование.

Та ще чакаме включване от теб, за да може да де напътим по-правилно. Дошъл си на правилното място, повечето от нас във форума са свързани с ИТ и в НЗ и в ОЗ.

Отг: Как стои въпроса с IT специалистите?

Здравей адаш и благодаря за отговора.
Както и сам спомена, точно разминаването между реалните нужди и изисквания на работодатели и тези на имиграционните ми беше идеята на въпроса.
Ще опиша и моя конкретен случай:
Години 35, семеен с едно дете на 7. Средно обазование от гимназия с английски език и така и недовършено висше в специалност коренно различна от IT.
10 години стаж като Quality Assurance/Tester/QA Analyst (различни титли в различните компании), като през годините съм минал през йерархията за тази професия и в момента съм на Lead позиция. Всичките ми БГ работодатели до сега са били международни компании с офиси в страната.
Работил съм и извън България, а периодично отклонявам предложения на разни рикрутъри за UK, Ireland, Luxemburg, Netherlands и т.н.
Смея да твърдя, че имам доста "привличащ вниманието" профил в Linkedin с много препоръки от предишни преки ръководители и колеги.
Имам и различни специфични за професията сертификати и обучения.
Нямам реална представа колко бих изкарал на Ielts, но ако това е някаква насока - както споменах завършил съм езикова гимназия с английски, през целия ми стаж като QA работният език е бил английски, в много от компаниите преките ми ръководители не са били българи. Работих и живях почти година в Гибралтар (отвъд-морска територия на UK) където пак естествено всичко е на английски (е, и малко испански :) ).

Може би да споделя и какво ме привлича в идеята за имиграция към "Долната земя":
Искам да работя и живея в уредена англоезична страна. В Европа, където това е най-лесно, опциите ми са 4 - UK, Ireland, Gibraltar и Malta.
UK отпада заради концентрацията на обяви като за мен, с добри заплати в Лондон. Там не бих живял. По другите градове заплащането е по-слабо и стандарта ми на живот спрямо тук в България ще падне рязко. Да не говорим и за климата.
В Ирландия за малко да приема една оферта, но след финалното интервю с предложение за работа, на място в Дъблин, имах "късмета" да се запозная в детайли със здравеопазването им...Времето също не по моя вкус.
Малта и Гибралтар са с климат точно като за мен, но в Гибралтар вече опитах. Там други фактори финансови ме накараха да се върна.
А да не говорим, че напоследък като цяло Европа показва много лоши перспективи с безсилието си да се справи с имиграните от Африка, Сирия и т.н.
Затова останалите ми опции, освен изброените европейски, са САЩ, Канада, Австралия и НЗ.
САЩ са по тотално друга схема с лотарийните им зелени карти. Опитвали сме и с един предишен тамошен работодател да ме дръпне с работна виза, но заради неудобства със сроковете и броя квоти за тези визи не се получи.
В Канада без френски до колкото знам няма шанс, а не ми харесва и климата.
Това са ми причините да се ориентирам към двете останали опции в Южното полукълбо.
Отново благодаря за вниманието и ще се радвам на по-конкретни съвети и насоки.

Re: Как стои въпроса с IT специалистите?

Горе-долу ни съвпадат профилите и по възраст и по професия - и аз съм QA - линкни ме:
https://nz.linkedin.com/in/nickgeorgiev

Няколко неща за НЗ:
а) Климатът няма да ти хареса. Малко по-добър е от ВБ и Ирландия, но не може да се сравнява с тропическите Гибралтар (бил съм там и беше много хубаво) и Малта. Вали често и е сравнително хладно, 7 месеца есен и 5 месеца пролет.
б) имиграционната политика предполага опит в сферата на образованието - въпреки че аз нямам никакви резерви по отношение на твоята компетентност като QA без дори да те познавам, имиграционните ще искат ИТ образование поне 7 ниво. Повечето работодатели също ще го имат в изискванията си.

В този случай имаш две опции, които може да не са приемливи. Преобразоване в нещо което се равнява на НЗ ниво 7 (бакалавър) по ИТ. ИЛИ. Кандидатстване за Австралия, защото там се гледа по-скоро опита, а не формалното образование (ще ти трябва оценка от ACS - Australian Computer Society). Но да не те подведа, много се промениха нещата откак аз кандидатствах 2008ма. Ако може някой ИТ от ОЗ да се включи и да каже как стоят нещата сега. С ОЗ жителска виза може да се заселиш в ОЗ и в НЗ(!) - Нова Зеландия ще ти удари автоматично печат на жител, ако имаш ОЗ жителска виза, която ще ти даде право да работиш и да живееш в НЗ до напускането й. След 2г тук ще може да си подадеш за постоянно НЗ жителство и оттам пътят е чист.

Другия вариант за НЗ е да намериш оферта за работа и работодателя да ти асистира за издаване на работна виза. Ако ти хареса обстановката в последствие може да кандидатстваш за жителство.

Много благодаря за помощта.
Каква е вероятността да получа покана за интервю по телефон/Skype ако кандидатствам от тук?
Кои са сайтовете, където има най-много IT оферти?

За ОЗ също няма да ти много лесно без формално образование, поне по отношение на имиграция, а не толкова за последващо намиране на работа. Ще ти трябва да изкараш поне 8-ци на 4-те компонента на IELTS, което ще ти даде 20 допълнителни точки. Ако наистина успееш, ще се приближиш до заветните 60. Може би е разумно да се явиш на IELTS преди да вземеш решение.
Разгледай постингите на benitabeni, чийто партньор е в сходна на твоята ситуация.

За Оз може да минеш с RPL, там обаче ти дават само право на емиграция по кода, с който кандидастваш RPL-а, дори не ти дават точки за експириънс... пишеш, че имаш недовършено висше, от там можеше да докопаш 15 точки през AQF (приравняване на higher education към австралийската рамка), нищо че няма общо с IT... средно обрзование не приравняват...