Процедура за Skilled Migrant EOI - времена и цени

Re: Процедура за Skilled Migrant EOI - времена и ц

Да се намери работа, при тези условия е невъзможно... Събирай инфо и картотекирай:

1) Обява, която принципно става за теб)
2) дата на която си я видял
3) изисквания (особено такива дето искат право на работа)
4) ако си комуникирал с тях, какво и кога
5) резултат от комуникацията

По време на интервюто, интервюиращият ще се интересува дали си търсил работа. Ползвай картотеката - ако иска примери, дай му ;) ще ги имаш така. Свържи се рекрутърите, които рекламират позициите - пиши директно общо, а не за конкретна позиция. Пиши, че си в процес на подаване на документи и се интересуваш дали има работодатели, които биха се съгласили да общуват с теб ПРЕДИ да имаш визата и БЕЗ УСЛОВИЕ да те спонсорират. Добави и това в картотеката. Това е достатъчно за да вземеш виза, а после вече може да търсиш с нея отдалечено работа и да правиш интервюта по скайп и т.н.

Отг: Процедура за Skilled Migrant EOI - времена и

Има странно развитие по случая - както може би писах по-рано системата изглежда пълна с дефекти. И най-вероятно нещо са променили междувременно или пък е някакъв вид стандартно извинение за по-сериозен проблем. Та ще трябва да се заредя с още малко търпение и да прекарам още час-два-три, за да попълня отново липсващата информация в подадения през Декември EOI. Доволен съм, че получих бърз отговор и внимание от Case Officer след изпратените мейли.

Получих следните отговори:

# На 18 Февруари от UK офиса / реших да не звъня и да изчакам още малко

Please contact NZ call center at 0064 9914 4100 as they are open 24x7 now and have trained Immigration advisers to assist on such cases.

# Днес от служител на mbie.govt.nz

There has been an issue in trying to assess your Expression of Interest. Due to a change to the EOI system in December your EOI now appears incomplete as there are multiple sections incomplete (see below). Could you please access and edit your EOI and complete the sections that are indicated as not complete as demonstrated below. Please advise by return email when you have completed the incomplete EOI fields and resubmitted your EOI. Once you have done this I will proceed to assess your EOI.

# Подписано ****
IMMIGRATION OFFICER - Residence

Immigration New Zealand, London Area Office
Ministry of Business Innovation and Employment

Спокойно - по едно време в ОЗ системата даваше джава NullPointerException.
Хубавото е, доколкото ми става ясно от написаното, че няма да има нужда да те изтеглят наново - просто трябва да се попълнят липсващите части и чак тогава ще погледнат. Малко е кофти, че е трябвало ти да им пишеш, за да разбереш, че трябва нещо да свършиш, което губи време. Не се притеснявай - системите (включително и производствените - разбирай информационните системи) са пълни с дефекти и понякога потребителите им се използват като опитни мишки да се разберат дефектите и да се отстранят. Приеми го като част от непаричната цена, която трябва да платиш в преследването на заветната цел :)

Значи проблема в момента е със запазването на данните от екраните, като например Трудовата история. Наложи се повторно да се върна към нея за редакция, тъй като бях объркал Job Type: вместо "Full-time job" съм избрал погрешка "Part time", а също несъм написал Headquarter за компаниите (макар, че вече това поле не е задължително) и така точките ми се намалиха с 15. При първоначалното зареждане на екрана, сървъра прекъсна и не изпрати цялата информация към браузера ми т.е. зареди се само половината от формата. При напускане на формата вероятно се запазват празни полета и нещо бъгва. При повторно зареждане установих, че ми липсва много от попълнената преди това информация.

Проблема се решава като скролираме непрекъснато, докато се зарежди всичко. След това попълваме последователно цялата страница и си проверяваме всичко, преди да натиснем <NEXT>. Като се върнем на <Summary> трябва да показва, че всичко е ОК, като накрая ще ни се появи EOI <Submit> бутона.

Заветната цел си струва - няма две мнения по този въпрос. Ето вчера в Булгаристан две коли мутри притиснаха и след това набиха брутално семейство мъж и жена за един натиснат клаксон в условия на пътна ситуация и агресивно шофиране.. Открива се "Технологичен парк" - поредната гола сграда / без държавна политика, концепции за развитие и активни действия. Всичко това ми действа супер депресиращо, защото няма изгледи за някаква позитивна промяна.

Приятно съм изненадан от ефективността на служителите след мейла и неочакваната покана. Неприятно съм изненадан от таксата и цените, които според мен трябва да са обявени на сайта, за да може човек да си прави сметка предварително.

Congratulations! Immigration New Zealand would like to invite you to apply for residence to New Zealand under the Skilled Migrant Category. This is your Invitation to Apply (ITA).

Пратиха ми подробно писмо с инструкции и документи. Дават ми 4 месеца, в които да изпратя форма за кандидатстване придружена от документи. Таксата е 1420 паунда или около 3500 лв (около 10 минимални заплати в БГ). Това ми дава зелена светлина да си търся работа.

Е как да няма цените:

http://www.immigration.govt.nz/NR/exeres/655C84F9-7E5C-4006-8841-7296DF2B84F2.htm

Включително INZ 1028 формуляр:

http://www.immigration.govt.nz/NR/rdonlyres/00B58004-04AB-46C6-B32B-5CE91FBA979A/0/INZ1028.pdf

Ето за жителство през Skilled Migrant Category за български граждани, живеещи в Европа:

London Branch

Fee/Levy Information

GBP
http://www.immigration.govt.nz/images/brand/sp.gif
1,420

Branch Details

Office:
LONDON

Website:
http://www.ttsnzvisa.com/GB/en/Home

Email:
ttslondonnz@ttsvisas.com

Postal Address:
London Area Office (VAC)
Visa Application Centre
TT Visa Services ltd
Burwood House
14-16 Caxton Street
London
SW1H 0QY
UNITED KINGDOM

Phone:
+44 203 582 7499

Office Hours:
Monday to Friday 9.00am to 4.00pm

Payment Methods

Personal Cheque
NO

Bank Cheque/Draft
NO

Money Order
NO

Cash
YES

Credit Card
YES

Other
Please refer to www.ttsnzvisa.com for payment methods.

Payment Notes

[*]If paying by credit card: we must be able to take your application fee in a single payment within 2 days or your application may be returned.

Other Fees Charged

Other Charges
Applicants must pay the visa application fee plus a service fee of £18 per application.

Other Fee/Levy Notes

[*]Please refer to www.ttsnzvisa.com/gb-en/Home for courier rates.

Ники, калкулатора показва 510 НЗ$ и човек може да се подведе, че това е тотала по придобиването на Skilled Migrant виза. Имах впредвид, че е могло да бъде направено простичко, а не човек трябва да се рови по хиперлинкове и документи - живота е твърде кратък.

Несъм някой мишкар и съм съгласен да си плащам, но всичко да бъде наред: да има детска градина за малката, да си карам колата по равен път, да има достойно платени лекари, учители, да се разчита на полиция, да виждаме спокойни и щастливи хора наоколо.

Гледам на емиграцията в известен смисъл като на вид предприемачество. Надявам се някой да сподели как е живота в Нова Зеландия и дали си струва инвестицията и какви са рисковете. Особено високо ценя статии на космополити като Сашо, работили в повече страни или хора, които са успели да се интегрират успешно в тази страна и най-вече на тези, които не са могли (защо?).

Калкулаторът показва $510, ако избереш Expression of Interest.

Имаш още 2 плащания по-натам:

1) Invitation to Apply - ако те поканят да ПОДАДЕШ за жителство

2) Migrant Levy (на човек от апликейшъна) - ако си ОДОБРЕН за жителство

3) (Optional) Ако партньорът няма поне ИЕЛТС 5 английски (по около $1700 за всеки 0.5 ИЕЛТС под 5).

Оттук насетне, прави му сметката :)

Сумата е солидна. 1420 на човек ли или и за двамата кандидати общо?
Но пък според мен напълно си заслужава да се плати сумата и да се замине. Не се отказвай, парите са много, но пари се изкарват, щастието и спокойствието в НЗ е важно :)

Аз имам една друго питане...ако вземеш Skilled migrant visa без оферта за работа, след като се замине за НЗ задължително ли трябва да се намери и започне работа по специалността или може и неквалифицирана работа да се работи?

Всъщност мисля, че намерих отговор на въпроса си. Ако се отпусне Job Search visa, доколкото разбрах трябва да се започне skilled работа. Но при Resident visa има ли ограничения?

Сумата не е малка и нека да поясня веднъж завинаги процедурата, така както я разбрах в движение: При програмата за емиграция в Нова Зеландия не кандидатстваш директно за жителство (residence), а само си поканен да участваш! Процеса е постъпков, както е описал Ники по-горе и всяка стъпка се заплаща, като при това няма никакви гаранции за финален успех.

=> стъпка 0 е така наречения EOI (Expression of interest) - заявление за интерес да емигрираме в НЗ, като сами даваме информация за себе си (онлайн 530НЗ$ или по пощата 680НЗ%). Резулта може да е отрицателен или ако сме избрани измежду другите кандидати (the pool), да получим покана да кандидатстваме за виза .

http://britishexpats.com/wiki/Skilled_Migrant_Category_-_New_Zealand

=> стъпка 1 ITA (Invitation to Apply).

Следва верификация, че това което сме казали е истина. Цитирам информацията от една от 5-тте форми от ITA писмото, пратени ми по мейла (от което разбирам, че това е пълната сума за ITA апликацията). Разбира се биха могли да възникнат допълнителни разходи за превод, легализиране, верификация (NZQA), куриери, пращане на допълнителни документи изискани от Case Officer-a, (под въпрос) пътуване до UK за интервю (несъм наясно още дали предстои такова, но някъде бях чел) и др.

"The total cost for this application is £1420 which includes the application fee and immigration levy. You can pay by credit card (MasterCard or Visa) or cheque. You will also be required to pay a Visa Application Centre service charge and courier fee. Current costs, and the required form are available at www.ttsnzvisa.com."

=> стъпка 2 (Migrant Levy)

Да приемем, че след всичките ходения по мъките сме одобрени. В този случай трябва да платим такси / аз ги приемам като разходи по издаването на самата виза: аз и съпругата ми по 143 паунда + дете под 5 години 72 паунда. Тук несъм наясно с нещо - дали слагат визите в българския паспорт или е някакъв самостоятелен документ? Какво се случва ако ми изтече паспорта - отново ли трябва да кандидатствам? И как въобще се става постоянен жител?

=> Стъпка 3 (Опционална)

Аз съм попълнил в EOI, че сме учили full-time в UK, за което не се изисква IELTS. Но както казаха колегите от форума IELTS е много-много важен тест, който трябва да преминем успешно. Явно нещо съм изпуснал и не ми стана ясно тази сума (по около $1700 за всеки 0.5 ИЕЛТС под 5) един вид глоба ли е и къде на сайта им има информация за това?

--

Въпроса на Рали е напълно основателен, тъй като всички се притесняваме дали ще намерим работодател и дали ще се адаптираме на новото работно място. За съжаление още съм в България и трудно мога да отговоря. Но информацията на сайта казва, че има някакви 3 месечни рестрикции ако сме взели точки с оферта от работодател:

http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/accepted/

Намирам съвета на Ники за много полезен и започвам търсене на работа от сега. И при това за квалифицирана, поради разликите в заплащането и стандарта на живот. Предполагам, че ако нещо се случи междувременно бих могъл да започна неквалифицирана работа на първо време. Но също така предполагам, че всяка работа, която е регистрирана в информационните системи на НЗ може да бъде проследена от емиграционните власти. Оставам този въпрос отворен.

--

Колкото за отказването все още се двоумя. Имам какво да губя в България. В същото време излагам семейството си на риск ако направим въпросните разходи и нещо не потръгне. Дори продължавам да се чудя защо Нова Зеландия, а не Канада или UK? Логистиката също ще бъде проблем: да си оправим нещата в България преди заминаване, да съберем необходимата сума за няколко месеца напред, след това да се адаптираме в НЗ. Чета усилено какво казват по форумите, но никой няма да се похвали че е много добре или много зле поради посредствеността на това понятие, човешкото его и личната сигурност. Несъм наясно ако вземем виза до колко месеца след това трябва да отпътуваме?

Не се отказвай, парите са много, но пари се изкарват, щастието и спокойствието в НЗ е важно :)

Второ мнение няма по тоя въпрос :)

Аз имам една друго питане...ако вземеш Skilled migrant visa без оферта за работа, след като се замине за НЗ задължително ли трябва да се намери и започне работа по специалността или може и неквалифицирана работа да се работи?
Но при Resident visa има ли ограничения?

Не. Residence Visa ти дава право легално да работиш и да си търсиш правата в НЗ, без значение какво работиш. Нямаш ограничения.

Тук несъм наясно с нещо - дали слагат визите в българския паспорт или е някакъв самостоятелен документ? Какво се случва ако ми изтече паспорта - отново ли трябва да кандидатствам?

Дам, слагат ги в българския паспорт и напрактика са безсрочни визите. Ние си подновихме паспортите точно преди да ни сложат визите. Но, дори и след като ти изтече срока на БГ паспорта, а все още не си взел НЗ паспорт по една или друга причина - просто ти продупчват стария паспорт в края на страниците и ти го оставят в тебе, защото вътре имаш валидна виза. При нас така стана, понеже имаме 10 годишини туристически визи за щатите с жена ми, просто удариха дупките на старите и си ги разназяме с нас, но реално вътре е валидна само US визата.

2) След като платиш migrant levy-то за всички членове от семейството, пращаш българските паспортите, където се залепват визите за жителство. Визите трябва да са винаги във ВАЛИДЕН (в срок) паспорт. При изтичанете на паспорта, трябва да се прехвърлят в нов (не си спомням цената, но ми се върти нещо от рода на $70 или $180 за виза - лесно може да се провери). Въпреки че на визата ще пише срок "indefinite", която я прави постоянна, за разлика от САЩ визите, паспортът трябва да е винаги валиден.

Допълнително инфо: Първата виза има двугодишно (24 месеца) ограничение за пътуване - тоест неограничено пътуване, но в края на 24те месеца трябва да си в НЗ, иначе не можеш да се върнеш повече, въпреки че визата разрешава постоянен престой в НЗ.

3) Сумата за недостатъчен ИЕЛТС не е глоба а "предплащане" на курс по английски. Има организации, които предлагат курсове по тази програма. Естествено само пари няма да вдигнат знанията на английски, но са един вид commitment, че ще се учи.
Виж табличката накрая - аз $1700 си го поизсмуках от пръстите, но доста точно съм се ориентирал...

http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/caniapply/english/

Това за 3те месеца с оферта от работодател гласи следното: Офертата е само оферта. Но ако си получил виза, на базата на тази оферта, в 3-месечен срок от влизането в НЗ трябва да започнеш точно тази работа, с чиято оферта си взел визата. Един вид не да използваш офертата да влезеш в НЗ, а после да работиш за друг работодател. Ако не се лъжа, във визата ще напишат сигурно за коя фирма трябва да работиш.

Ако си взел визи за жителство, идвайки в НЗ може да работиш каквото поискаш, дори не по специалността. НО, ако си получил само Work to Residence, тоест ако не си успял да ги убедиш, че можеш успешно да се заселиш, тогава ти дават виза с валидност 1 г. от издаването, 9 месеца от влизането, да си намериш работа по специалността (и то дават само на главния кандидат). След като намериш работа по специалността, която да е постоянна (да не е с фиксиран срок или непълен работен ден), с минимум $45К заплата, чак тогава подаваш и ти променят визата на безсрочна жителска и дават и на партньора и децата.

Последно: Жителската виза трябва да я употребиш до 1г след издаването (тоест първото ти влизане в НЗ трябва да е не по-късно от 1г след издаването, за да я активираш), от този момент текат 24 месеца възможност за пътуване.

@Toni

Както споменах, САЩ имат друго отношение към визите си, които може дори да не са в паспорт (откъсни страницата с валидна виза от стар паспорт и пак ще я приемат). Нова Зеландия ИЗИСКВА визата да е във валиден паспорт, иначе визата не е валидна.

Виж формуляр INZ 1176:
http://www.immigration.govt.nz/NR/rdonlyres/CAF71A48-28D3-40B8-9D76-5C663CCA17FA/0/INZ1176.pdf

И по-специално:

Can my resident visa or permanent resident visa be transferred to a new passport?
Yes. If you have a new passport and intend to travel out of New Zealand, you should make sure your visa is transferred, as you cannot use your resident visa or permanent resident visa to enter New Zealand if it is in an expired passport. To transfer it to a new passport, you must complete the form Confirmation or Transfer of a Residence Class Visa (INZ 1023) and provide:
• the correct fee (see our Fees Guide (INZ 1028)), and
• your old and new passports

Цената за трансфер на виза от стар в нов паспорт в момента е $110.

Не знаех, но този вариaнт е доста по-добър и практичен.

Лек ъпдейт от мен - реших да задържа изпращането на документите си до NZQA и UK офиса, докато не ми отговори работодател (в противен случай няма смисъл да наливам 10к+ лв.). Установих, че търсенето на работа не е никак лесно - повечето обяви са през агенции, а обявите са рестриктивни към жителството и пълни с технически изисквания. Надявам се да ме потърси някой реален работодател, иначе ще кажа сбогом на мечтите си за НЗ и ще потърся мястото си другаде.

Аз чак сега се зачетох в точките и по-скоро са ти 160, а не 175, и то ако имаш 10г опит + поне 6 по специалността, с която кандидатстваш.
Хубавото е, че повечето неща се плаща постепенно. Не би трябвало да те вкара в голямо затруднение.

Колкото до работа отдалеч, става все по-невъзможно, защото има достатъчно хора в НЗ с право на работа, които търсят.

Имам предостатъчно точки, образование, трудов и житейски опит. Водещата идея е да си намерим по-добра работа и стандарт на живот, но с премерен риск. Просто в момента на търсене на работа започнаха да възникват твърде много въпроси, които ме карат да мисля, че има проблеми с трудовия пазар в НЗ и възможностите са силно ограничени.

Ето една безумна обява за IT support: http://www.trademe.co.nz/jobs/it/service-desk/listing-1044386978.htm
Наясно ли са хората от бизнеса, че IT ("техник") е доста общо понятие а професионалист в конкретна област (да кажем Бази Данни) се гради с много години, като при това имаме различни подобласти на съответното познание (пр. Oracle, SQL Server, DB2, Postgres, MySQL и т.н). В обявата се иска човека да разбира и да се грижи за всичко: хардуер (климатици?), мрежи, ERP, CRM, DB, WEB и т.н., като не посочват заплащане.

Нека си представим, че едно семейство изостави работата си, разпродаде имуществото си и замине в името на мечтите си. Но се сблъсква с една сурова реалност, където има твърде много маймуни на клона, а броя на обявите за работа е силно ограничен. Допълнително част от тях са просто за попълване на база данни със CV-та, а не реални. В един момент готовите пари свършват и те са принудени да започнат каква да е работа, за да не мизерстват или да се върнат безславно в БГ, за да минимизират загубите си. Бил съм в подобна ситуация в UK и много добре знам, че монетата има две страни. Да, възможно е и да ни се усмихне късмета и да намерим работа за 50,80,100+ к. Инвестицията от 10к+ никак не е малка и очакванията ми са доста високи.

Всичко това трябва да се има в предвид още преди да подадем EOI - както при управлението на проекти или в шахмата, за да си осигурим стабилност и финалният успех.

Тази обява я разбирам прекрасно. Ще плаща между 55-70К в година, в зависимост от опита.

Стандартът на живот в Нова Зеландия не е висок - по покупателна способност отговаряме горе-долу на Средиземноморието: Португалия, Испания, Италия.
Гръбнакът на икономиката е широката работеща средна класа, както и дребен бизнес.

Прекалено си се впрегнал в текста на обявата - тъй като са малка фирма и са сигурно 2 ИТ-а и търсят трети, да инсталира компютри, програми, да връзва мрежите и т.н., да ъпдейтва програмите. Да може да помогне по телефона и т.н. Може да ти се наложи да инсталираш някоя база, за да може да им работи ЕРП-то, но това няма да изисква Оракъл сертификати да знаеш как работи, да го тюнваш и прочее.

Имате следните възможности - да намерите работодател в малко населено място (Крайстчърч или по-малко), където никой не иска да се засели, а имат реална нужда от човек. Парите ще са по-малко, отколкото в големия град, НО ще сте без конкуренция и ще имате перфектна работна сигурност. Разбирай, губиш работата, само ако фалира собственикът. Отделно някои неща в малкото населено място като жилище са в пъти по евтини от големия град.

В големия град има много възможности, парите са по-добри, но конкуренцията е жестока. Тоест там наистина трябва да почнеш отнякъде, да се задържиш 1 г и вече с придобития "новозеландски опит" и правото на работа вече всеки работодател, който предлага работа, ще предлага адекватни условия и заплащане. Но за първа работа те знаят, че ти правят услуга и могат да си позволят да те наемат за 5-10К под пазарната цена. Естествено, след година ще те оправят, защото знаят че ориентирал се, можеш да отлетиш по всяко време.

Със спонсорство на никой не му се занимава. В болшинството от случаите работодателите плащат на рекрутъри, за да не се занимават дори с подбора. Не ги пиша тези неща да те откажа, а просто да притъпя очакванията, но и да разширя познанието ти за пазара.

Малко извън темата: този уикенд бях на барбекю до океана на север от Окланд в българска компания (аз, който като цяло страня от подобни мероприятия). Беше изключително приятно, слънчев и топъл ден, плаж, дебела сянка с одеала да сядане и лягане, много български семейства с по две деца. Бяха спокойни, разговаряхме, децата играеха, ядяха и във водата влизаха. Питах хората как им се струва Нова Зеландия. Един не чух да се оплаче. И казваха, че на друго място надали щяха да могат да отгледат децата си така, както в Нова Зеландия. Мило ми стана...

Не ни провървя с търсенето на работа от разстояние, за да намерим разумни аргументи да се релокираме, но вярваме в любовта от пръв поглед :o и просто искаме да сме щастливи в НЗ.

Kiwis among the happiest in the world

http://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=11607453

Днес пратих документите си до NZQA с Fedex, като до Вторник ще са там (цена 150 лв.). Доста време загубих в лутане, събиране на документи и накрая превод (основно в Адапт и 1 документ в Албион - 130 лв.). Важен момент е да не забравим нещо, като например да подпишем и изпратим cover-sheet(a). Той е pdf файл, който се изтегля и принтира след изпращането на онлайн international qualification assesment-a. За всеки случай (съвсем не е задължително) към пакета документи (дипломи с притурките за средно, висше и магистратура, професионални сертификати, трудова книжка, справка от НАП за трудовите договори, Фиш за заплата от работодател с написан признат стаж по специалността, нотариално заверено копие на паспорта, шофьорска книжка, ITA поканата + преводите) добавих придружително писмо (CL). Там съм описал допълнителните документи, които съм приложил с учтива молба да ми бъде призната магистратурата и трудовия стаж, както и съм добавил пълни данни за връзка с мен. В моя случай имаше нужда от такова писмо, защото могат да възникнат редица въпроси, като например защо кодовете по НКПД от българското законодателство се различават от професията с която кандидатствам и къде може да се намери техният английски превод? Или пък защо първият ми работодател не си е сложил подписа и печата върху справка за платени заплати за 2 години, а договора го няма в справката от НАП? Или защо дипломата от средното ми образование прилича на тоалетна хартия..? Все неща на които няма как да отговоря и заради което се срамувам, че съм българин. Единствено мога да кажа, че според известни учени и публикация в BBC първият известен запис на символа кльомба се среща в Манасиевата хроника от 1345 година, но какво от това - гърците или македонците ще кажат, че това е тяхно дело :-D Както и да е - надявам се да излязят хора от NZQA и да ми върнат позитивен отговор в рамките на 30 работни дни. В противен случай ще трябва да изровя адреса за връзка с кол центъра и да помоля офиса в Лондон да ми удължи гратисния период / или пък да изпратя апликейшъна си за виза без NZQA писмото? Напредна времето и сега доста съжалявам, че не пратих документи към NZQA още преди да съм помислил за емиграция към НЗ, ама какво да се прави - минало свършено / ще нагласявам нещата както е тръгнало в движение. Не на последно място добавих текст в CL, че предварително съм платил таксата от 41$, като горещо се надявам да не ми загубят документите. За всеки случай в страницата с адреса написах на английски "ако не се достави да се върне на мен/изпращача". Странно защо, но куриера запечата този текст в плика опаковка. А да не забравя - в cover-sheet(a) има написани 2 различни адреса -> единия е за доставка с куриер (предполагам заради личното предаване и подпис), а другия е до пощенска кутия (не мисля, че е за препоръчване да се пращат важни лични документи по пощата - на един приятел така му загубиха или откраднаха дипломите и синята карта за UK).

Нещо друго ме притеснява - жена ми прочела в ITA писмото, че се изисква рентгенова снимка на гръден кош, незнайно защо. Проблемът е там, че снимката трябва да се направи само в специализирана и одобрена лаборатория. А най-близката такава до София е в Румъния, което създава логистичен проблем. Не бих искал да се облъчвам ненужно поради страх от бъдещи здравословни проблеми. В една от предните си работи минавах близо 2 години по скенери на летищата и дълги пътувания в самолети, а също така зъболекар и др. Чуденката ми е дали мога да пропусна тази стъпка - да чукам на дърво съм в добро здраве. Някой чувал ли е за това или е някакво ново изискване?

update: писмото е пристигнало навреме и в тракинга пише, че е получено лично от ****