Здравейте и от нас

Здрасти Светльо,

В момента на писане точковата система за Австралия изисква 65 т. за миграция

За кое колко точки се дава е описано тук: http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/pdf/points-test.pdf

Специалността ти я има в списъка на търсените (това е чудесно). Остава да кажеш:
1) на колко си години
2) какво ти е нивото на владеене на английски
3) колко години доказуем опит имаш по специалността

4) като гледаш 1-3 и точковия калкулатор, колко точки мислиш, че ще изкараш

Вече като имаме някаква представа, ще може да помогнем по-точно със съвет и още инфо.

Успех!

Привет NikiG,

Благодаря за желанието ти да съдействаш на ентусиасти като нас интересуващи се от промяна на полукълбото като място за местоживеене ;-)

Както всички други и аз имам въпроси относно процедурата какво, как и в какъв ред?
Конкретният ми въпрос е в какъв ред се случват или е добре да се случат нещата? Примерно последователността на кандидатсването за виза, IELTS и ACS Skills Assessment-а.
Трябва ли да съм взел вече IELTS за да кандидатсвам за виза-та или може паралелно да се случват 2-те неща.
Skill Assessment-a за професията може ли да се прави отдалечено или някъде в Европа или трябва да се случи в Australia на място. Ако е в Australia, означава ли че чак като е успешен може да кандидатсвам за визата? Интересуват ли се от дипломата в бг и от успеха в бг въобще?

Другият важен за нас въпрос е семейството ни. С жена ми имаме 2 деца на 5 и на 13 години. Според теб по-добре ли е всички заедно едновременно да се пренесем и какви са условностите с децата? (съпругата ми не попада в SOL-a, освен че е музикален педагог, ама това не знам дали ще и го признаят там).

Благоря предварително

Отг: Здравейте и от нас

Преместих мнението в нова тема, защото смятам, че всеки има нужда от персонални въпроси и индивидуални насоки.

Здравей,
Аз мисля че мога да помогна по някои от въпросите ти. Само имай предвид че каквото ще напиша важи до юли 2012 а след това системата се променя генерално и нямам идея как ще бъде.

Конкретният ми въпрос е в какъв ред се случват или е добре да се случат нещата? Примерно последователността на кандидатсването за виза, IELTS и ACS Skills Assessment-а.
Трябва ли да съм взел вече IELTS за да кандидатсвам за виза-та или може паралелно да се случват 2-те неща.
Ако асесмънта ти е в ACS няма никакво значение последователността на IELTS и ACS Skills Assessment. Може паралелно, може едно след друго - както ти харесва.

Skill Assessment-a за професията може ли да се прави отдалечено или някъде в Европа или трябва да се случи в Australia на място.
Подаваш онлайн един куп сканирани, нотаризирани и преведени документи и ги пращаш в колет също. Всичко се случва в България.

Ако е в Australia, означава ли че чак като е успешен може да кандидатсвам за визата? Интересуват ли се от дипломата в бг и от успеха в бг въобще?
Да - виза се подава само след успешен асесмънт. Не съм сигурна дали се интересуват от успеха, никъде не пише такова нещо.

Другият важен за нас въпрос е семейството ни. С жена ми имаме 2 деца на 5 и на 13 години. Според теб по-добре ли е всички заедно едновременно да се пренесем и какви са условностите с децата? (съпругата ми не попада в SOL-a, освен че е музикален педагог, ама това не знам дали ще и го признаят там).
Децата нито пречат нито помагат, половинката също. Единственото което тя трябва да направи е да издържи ИЕЛТС с резултат над 4.5 средно, ако не успее за нея трябва да се платят около 4500$. Дали ще се пренасяте заедно или един след друг си е ваша работа но ти (primary applicant) трябва да замине първи или заедно с тях.

Благодаря Anita82 :)

А можеш ли да споделиш колко време отнема на практика IELTS (то тук подготовката зависи от индивидуалното ниво, но ако има разни допълнителни особености) и Skill Assesment-a (това с кашона с документи звучи малко плашещо, но щом така изглежда това е положението :p).

С две думи от момента, който реши човек да кандидатства за виза, докато го одобрят колко е реалистичният или типичният срок? (това е и във връзка с 01.07.2012, каквото и да се случва след тази дата).

П.С. Намерих един пост във форума от frida (Ели) с хронологично описание на тяхната одисея, което отговаря на въпроса ми по-горе.

Ето ти още едно :)

Можеш да видиш таймлайни и тук на хора от различни националности, но в повечето случаи е таймлайна след подаване на виза, не подготовката.

За ИЕЛТС и асесмънта не мога да отговоря, индивидуално е и зависи за колко време ще си уредиш академични справки, преводи, бележки от работодатели и тн. За ИЕЛТС - най-рано можеш да резервираш дата за изпит след около 1 месец и останалото зависи от нивото ти и за колко се бориш.

п.с. Кашона с документи в моя случай беше доста претъпкан плик А4 с балончетата, не му се плаши толкова :)

Re: Здравейте и от нас

моите бяха в обикновен плик, изпратени с обикновена поща от пощенски код 1618 (Овча Купел, София) и бяха около 0.5-1см дебели :) Е, не се нуждаеха от превод, защото си бяха на английски - имаха само нотариални заверки/апостили.

Anita, ти си направо отличничка ;-)
А може ли те питам за още няколко неща?

Колко точки имаш на Point Calculator-a?
От него не ми е яснo какво трябва да цъкна на:
- Skilled employment within Australia*
защото няма опция за 0, в този случай трябва ли да съвпада с
- Skilled employment overseas
или е нещо друго?

За IELTS за твоята специалност нали е ОК с General Training?

За ACS има ли някакви особености, за които трябва да внимавам?

Какъв е този Point Calculator? Аз ги смятах според един PDF и принципно Skilled employment within Australia трябва да е 0 в нашият случай, а Skilled employment overseas е колко години стаж имаш в БГ (или друга държава).

Аз лично имах 70 точки:
30 - възраст
10 - ИЕЛТС (генерал е ок)
15 - диплома
10 - стаж
5 - щатско спонсорство

За ACS всичко мина лесно и безпроблемно, пратих дипломи, академични справки и 3 бележки от работодатели (едната фирма вече не съществува и бележките бяха на бял лист хартия с подпис само, не са правили проблеми).

Успех :)

Благодаря, Анита ;-) Това е, което питах. Явно няма да ми се размине зубренето за 7-ци на IELTS :-(

Много благодаря и за уточнението за референциите от фирмите, защото за тях имам големи притеснения. Едната не съществува със сигурност, на другата и отмъкнах 3-ма служителя след мен, а на сегашната как да обясня за какво ми е нямам идея?

А иначе Points Calculator-a е като PDF-а, ама онлайн: http://workpermit.com/australia/point_calculator.htm

Поздрави!

Днес ходих до ТУ-то (от там ми е последната диплома, E/MBA есента ;-) да си извадя академична справка. Секретарката много ми се чуди, показа ми една и ми показа и приложението към дипломата и каза, че в академичната справка няма нищо повече, което го няма в приложението (предмети, хорариум, оценки).

Та питането ми е, приложението от дипломата ще ми свърши ли работа или трябва да си е академична справка независимо, че съдържанието е еднакво.

Ами и на мен ми казаха същото от ТУ навремето, принципно са прави но щом в ACS си пише че искат академична справка аз реших да я пратя. 50лв струва, а ако те върнат пак ще ги дадеш + още 50тина лв за нов куриер, забавянето и нервите отделно :)

Днес ходих до ТУ-то (от там ми е последната диплома, E/MBA есента ;-) да си извадя академична справка. Секретарката много ми се чуди, показа ми една и ми показа и приложението към дипломата и каза, че в академичната справка няма нищо повече, което го няма в приложението (предмети, хорариум, оценки).

Та питането ми е, приложението от дипломата ще ми свърши ли работа или трябва да си е академична справка независимо, че съдържанието е еднакво.

За едни 10 лв. да си удължиш чакането на асесмънта и издаването на виза не си заслужава, май.

Вземи си академичната справка - и даже питай дали могат да ти я издадат направо на английски. Знам от предишни писания по други форуми, че малко гледат странно, но с повече усмивки може и да се получи.

Само за инфо. Пуснах си заявка за Академичната справка - 50 лв е. 2 седмици е срока, но каза, че другият вторник ще е готова ако нещо не се размине с ректора (4 работни дни включително днес).

Иначе, не ги издават на Английски, макар че в ТУ-то май само Турци учат напоследък. Секретарката и тя много се замисли защо наистина не могат да я издадат на English ;-)

Btw, да споделите опит за куриер с който да пратя пакета?

Обикновенна БГ поща, препоръчано излиза около 15лв и пристига за 10тина дни. ЕМС е 50тина лв. и пристига за 5-6 дни. И двете съм пробвала при различни случаи и нямаше проблеми.

Обикновенна БГ поща, препоръчано излиза около 15лв и пристига за 10тина дни. ЕМС е 50тина лв. и пристига за 5-6 дни. И двете съм пробвала при различни случаи и нямаше проблеми.

Да, и аз препоръчвам куриерската услуга на българска поща - EMS. Само гледай да не го пратиш до P.O.BOX, че ще береш ядове :)

От днес ме мъчи един нов въпрос и реших да го задам към всички Вас минали успешно по този път. Карам в тази тема, че поне си върви хронологично :)

Има ли смисъл да изпращам сертификати от всичките курсове на които съм ходил, ако не съм се явявал на изпит? Примерно карал съм курс за Project Management, но не съм ходил да се сертифицирам за PMP или разни мениджърски курсове на Franklin Covey, които нямат изпит но организацията е световно известна?

И само последната ли диплома трябва да изпратя или и предишните има смисъл - примерно учил съм в УКТЦ-то, преди ТУ?

За сертификатите, че си *посещавал* курс - няма да свършат работа, но пък нищо не пречи да ги пратиш ;) (мое лично мнение). Ще има смисъл само ако са релевантни към професията, за която търсиш оценка и имаш някакъв трудо стаж (въпросните сертификати ще допринесат за убеждаването на оценяващия в твоята компетентност)

За дипломите - обикновено се искат всички от средното (включително) до последното (включително). Особено ако е логическа последователност добре е да се включи. Прочети внимателно изискванията на оценяващата организация. Ако има нещо неясно пиши тук с линк да проверя и да ти кажа.

Имам усещането, че всичко ти е наред и ще мине нормално, а това не мога да го кажа за всички, с които съм комуникирал. Усех!