Здравейте! От Коледа се зачетох във форумите за емиграция. Колебаем се м/у Австралия и НЗ. След преглед на форумите за Австралия реших, че ще имаме малко по-големи шансове за там. Ако не стане ще опитаме за НЗ.
Темата е дискутирана и с риск да ви дойде до гуша от безбройните ни въпроси ще попитам някои неща и за нашия случай.
Прочетох шаблона, който Мустакар предложи и ще го следвам :)
--- Водещ кандидат- Дидо
1. години-37г - 25т.
2. образование/квалификация - специалността му от средното образование е земеделски техник(Sheep Farmer в CSOL). Завършил е висшето си, когато е било директно за магистър(инженер телекомуникационни техники и технологии)и струва ми се ще го приравнят с бакалавър - 10т. ( След намерения отговор оставям въпроса, но променям точките, за да е видно и за новите) :) - 15т.
3. трудов стаж - Работил е 4-5 години в София за големи фирми( в тази сфера има стаж от 2003-т.е. все още влиза в рамките на последните 10 години), но може да удостовери от там не повече от 3 години фигуриращ в книжката. Водил се е сервизен техник, ел.монтьор, технолог, сервизен инженер, но на практика се е занимавал с електроника, която му е едната силна страна. От 4 години работи, пак за утвърдена българска фирма и е инженер автоматизация(мислех, че са 5, но съм се объркала). КИПиА(контролно-измервателни уреди и автоматика) специалността е донякъде свързана с комуникационните технологии, но не се знае дали ще го зачетат за стаж, за да има поне 5 години в последните 10? Ники беше писал, че трябва да напишем желана специалност, която да искаме да одобрят, за да не останем извън листа :) Отново благодаря за тънкостта, която сподели! Обаче една ли трябва да посочим за пълно ассесване? И къде е най-удачно да изпрати документите си?
-например за Electrical Engineering Technician 312312 отговарят TRA
-за Telecommunications Field Engineer 313212 - EngineersAustralia
надявам се и тук за 10т.
4. език-английският му е на добро ниво. Ще се борим поне за 7 на всеки компонент, съответно ги броя за 10т.
5. друго - Не ни стигат точки и ще кандидатстваме за номинация от регион за още 5т. за ПР- Засега има варианти в CSOL за инженерни специалности.
Ако правилно съм смятала стигаме 65т. Струва ли си да хвърляме пари за допълнителни 5 точки за партньор?...:confused:
Сега за мен:
1. години-33г
2. специалността ми е Електроинженерство. Остават ми един семестър и защитата, но тя е чак през юни. Не разбрах и още нещо:
-За да признаят още 5 точки трябва ли да си ассесвам и аз дипломата? Дали е нужно да е full assesment-850 AUD и трябва ли ми стаж по специалността, за да я признаят? (Имам изкаран платен стаж от 400 часа и точно преди да забременея започнах работа, като техник-механик, но ако съберат 2+2 ще видят, че почти не съм работила, а съм била само по майчинство).
3. С английския се справям прилично, но ще трябва да почета повече след сесията, за да не плащаме няколко хиляди за езиков курс там:)
И така...
Насочили сме се към виза:
Subclass 187 Regional Sponsored Migration Scheme (RSMS) (Class RN)-като ние се вписваме единствено е Direct Entry stream, понеже не сме работили там.
Ако не ни одобрят заради медицинското(хронично заболяване)може ли да се кандидатства за друг вид виза(provisional) със същите документи?
Зададох една камара въпроси и ще продължавам да търся отговори на техния сайт и във форумите :)
Ако все пак някой знае някои отговори и ги напише ще съм много благодарна. Пък и кой знае? Може някой ден да почерпим по бира в Долната земя ;)
Успех на всички!