Отг: IT индустрията в NZ
аз не работя :) и не съм IT по професия
системата е по-различна със следното:
1. Ако в бг кандидатстват 20 души за една позиция, тук кандидатстват минимум 300, т.е. търсещите работа са повече от предлаганите позиции реално (в Оз). Конкуренцията е огромна.
2. Тук HR специалистите са реално sales, просто търгуват с човешки труд. И липсва чисто човешкия/емоционален фактор. За тях е важно човекът отсреща да може да се продаде и да ги убеди да го купят.
3. CV-тата не се разглеждат от човек, а попадат в системата, където тя по матчинг ги процентира. Ако CV-то ти няма ключови думи за конкретната позиция някак си „потъва” в небитието (образно казано). Обаждат да се на първите 20 души с матчинг над 85%. За всяка позиция трябва да си преправяш cv, за да може да отговаря на джоб дискрипшън.
4.Като се обадят за интервю много вероятно е да ти искат препоръки. Ако дадеш бг най-вероятно ще те отсвирят, защото като видят часовата разлика и се отказват. Отделно ще имат и кандидати с местен опит или австралийци, с които бивши работодатели могат лесно да се . свържат.
5.При програмиситите реално може да се види работата им без да проверяват референции от др край на света. А и те си имат в св-то доста голям брой технологии и проекти.
6. Обикновено няма как да започнеш на същата позиция от тази до сега, която си бил. Трябва да имаш някакви много специфични умения, да не кажа уникални, в дадената сфера, че да скочиш директно на мениджърска или синиър позиция. А тук отново идва факторът - огромно количество кандидати с местен опит,местно образование и право на работа тук. Няма как без право на работа, без някакви уникални умения да се класираш и то не защото си неспособен, а защото системата е такава. Искат да имаш визията и умението да може да се включиш и адаптираш по най-бързият начин.
Допълвам: беше писал в един пост, че учителят и лекарят са си учител и лекар навсякъде. За лекар съм ок,обаче тук учител няма как да бъдеш с бг образованието си. Просто системата на образованието им е различна. И това се отнася и за др професии, цитирам конкретно тази която беше споменал.
Дано е станало ясно. Отново ще ти кажа - съжалявам, че не се получиха при вас нещата и мисля, че още имате шанс. За съжаление нахейти бързо НЗ и от там ти се промени отношението. Пожелавам ви да намерите мястото, където ще се чувствате добре и реализирани, било то в бг или другаде по света. Тук е хубаво, но и много различно.
Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk