Отг: EOI преди оферта за работа
Здрасти Valchen,
разбира се, че може да се търси работа от България. Въпросът е колко си убедителен относно професионалните ти умения и желанието ти да дойдеш в НЗ и какво предлагаш повече от другите (езиково ниво, виза, екстри). :cool:
Аз много обичам да давам примера с Нгу, който иска да дойде от Зимбабве в България и да работи като професионалист XXX. Праща си документите от Хараре. В CV-то му пише, че е завършил в националната академия по XXX и е работил 10 години като XXX. Преминал е изпит по български език с оценка 6.5 от 9.
Ти си мениджър на фирма обявила позиция и CV-то стига до теб. Ти какво би направил? :confused:
Идеята ми е... ние много често го гледаме от нашата камбанария - Ама, как! Аз 180% искам да отида и да работя там. Мога да правя XXX на добро ниво. Английския ми би трябвало да е достатъчен поне за начало. Трябва някой да ми повярва.... НО много често приемаме, че ние сме силните и не се нагаждаме на изискванията на работодателите, не ги снабдяваме с достатъчно информация по случая ни и... смятаме, че ще ни приемат поради "някаква причина". А за съжаление в повечето случаи не сме конкурентоспособни - сигурно в момента има 200 милиона човека по света искащи да получат оферта за работа в НЗ.
Тъй като въпроса ти има втора част - тук вече става интересно. Ако си одобрен за EOI (жителска виза) вече имаш още един бонус - разрешение за работа и престой в НЗ! Т.е. вече не се бориш с 200 милиона "мераклии" (ако стане, стане), а само с местните 4.5 милиона.
Ние в БГ много обичаме всеки въпрос да има отговор с една дума, но според мен всичко е в детайлите. :cool:
ДОБАВКА:
Сетих се още един интересен пример. Представете си, че отивате в магазина да си купите телевизор. Има 200 модела на различни марки. Консултантът ви обяснява подробно цена/качество на всеки един от тях. След като разбира вашите нужди ви казва, че може да ви внесе телевизор от ХХХ страна с Х параметри за Y цена. Не може да гарантира кога ще пристигне, дали ще е цял, дава/не дава гаранция и т.н.
Слагате всичко на кантара и преценявате ситуацията - някой би се заинтересувал, друг не, нали? :) В наше време всичко е продукт на пазара :cool: