Кога има смисъл да се ползва Имиграционен агент и кога не, според Вас?
Имиграционен агент - За/Против, Препоръки?
Отг: Имиграционен агент - За/Против, Препоръки?
Мустакар може да отговори най-добре на този въпрос, защото вече е ползвал :)
Виж, аз съм изключително пристрастен по темата, защото приемам консултанта за вид застраховка - залогът е голям.
Много накратко - използвай консултантски услуги когато не си убеден как да процедираш, искаш да постигнеш максимума или просто си влезнал в извънредна ситуация.
По принцип моя консултант предлага услуги на няколко нива:
- оценка на шансовете
- оценка на квалификацията в NZQA
- помощ за кандидатстване за работна виза
- помощ за жителска виза
Това, което трябва да знаеш е, че имиграционните консултанти са акредитирани от държавата, а работят за теб - те са посредник и са печеливша карта и за двете страни.
Надявам се скоро да имам време да напиша подробен наръчник, а до тогава ще се радвам да отговоря на конкретните ти въпроси тук.
Мустак, май малко сме объркали темата - за Австралия става дума...
Е то принципа е същия - само заменяш NZQA със съответната организация :D
Сега сериозно - освен ако нямаш утежняващи обстоятелства (родители емигриращи с теб, сериозни заболявания, образование различно от това за която се оценяваш) според мен агентите са излишен разход на пари. Всичко го пише по сайтовете и форумите, бележките така или иначе ти си ги вадиш (за стаж, академични справки и тн) и реално не виждам как ще ти помогне агента освен да служи за посредник. Лично мнение разбира се, ако се чувстваш по-сигурен с агент и ти се дават пари за комисионната му - действай :)
Здравей Митю,
Това е абсолютно индивидуално решение. На мене ми предстои първа стъпка от работата с консултанта по NZQA и резултатът от борбата за признаване на по-високата степен на квалификация.
Ако anita е права, че няма значение дали Au или Nz нещата опират до това с колко време разполагаш, за да изчетеш и се запознаеш с информацията в сайта за имиграция, а лично за мен (проверявайки и този за Канада) в сайтовете на Au и Nz можеш да се загубиш от препратки, но също опира и до личната ти увереност дали правилно разбираш това, което е написано и дали правилно се ориентираш в тематиката. Аз лично за себе си реших да ползвам консултант 1. Защото не съм уверен, че ще се справя с цялата тематика сам, а и честно ежедневието ми е толкова натоварено, че нямам достатъчното свободно време за това. 2. Nz предоставя официален спиък на лицензирани консултатнти. Както казва Мустакар това е официална държавна политика. Консултантът следва да знае всички подводни камъни и особености и да те преведе през тях. Ние, българите сме си малко недоверчиви, щото всеки тук (Б-я) гледа първо да не го прекарат, второ сам да не се прекара пък ако може да прекара другият. Нямам наблюдение да е такова мисленето на западняците. 3. Вярно е, че струва пари и въпросът е можеш ли да си го позлволиш, но вариантите, които ми се предоставят на мен от страна на консултанта плащане на свършена работа и плащане на вноски сравнително ме устройват.
И нещо много важно и показателно се намира в блогът на Ники, за това как са назначили "Русначето". Западният или източният свят функционират много по-различно от нашият.
Опитът ми с НЗ (без консултанти) е че имам асесмънт от NZQA, признаха ми магистърската степен без никакъв проблем и имах попълнено ЕОИ със 125 точки, което така и не пратих. Не видях къде и с какво би ми помогнал консултант, но изгубих доста време за четене на сайта и 2 форума - един общ expat-ски по държави и един специализиран за НЗ. Ако нямате време както zhivbors е казал е по-добре да се заложи на сигурното - консултант.
Здравейте на всички отново!
Поради определени обстоятелства ще имаме нужда от имиграционен консултант. Искам да питам две неща, ако някой може да ми отговори:
1) При наличие на утежняващи обстоятелства дали би казал, ако няма шанс да успеем, преди да започнем?
2) Някой би ли могъл да ми препоръча агент, който е доказан?
Писах на един регистриран в МАРА имиграционен агент за нашия случай, но получих редовния отговор:
Dear Sir,
I would love to work with you in this case.
Our fees for skilled migration is $2500 - 3500. If you are fine with the fees, we can sign a cost agreement and we can proceed with the application.
Kindly advise when can we start.
With best regards,
Patrick Leong
Licenced Immigration Consultant for Canada and Australia
(ICCRC and MARA member)
Моля, ако някой може да ни насочи как да постъпим!
Предварително благодаря на всеки отзовал се!
Поздрави,
Дидо и Калина
Здравеѝте,
Моля, насочете ме към имиграционен агент. Аз съм още в началния етап на подготовката, но професията и образованието ми са изцяло икономически и постепенно установявам, че ще имам затруднения в процедурата. Благодаря.