Отг: Какво е да си българин/емигрант в Нова Зеланд
Какво е да си българин-емигрант в НЗ или Австралия е доста индивидуално?
И двете държави обаче са накрая на света и това се усеща особено в първите 6месеца – 1 година. Не е като в Европа, да хванеш самолета от Лондон и след 2 часа да си в България. Аз лично си ходя до България веднъж в годината но много хора не си ходят с години. Това е сериозно пътуване, като време и средства, още повече ако пътувате цялото семейство и не си струва да го правиш ако не е за поне 1 месец което означава, че през това време няма и да работиш а наеми и всичко останало си тече. Австралия е малко по-добре в това отношение, малко по близко и има повече полети и най вероятно би имал един трансфер по малко.
Вероятността случайно да срещнеш българин и да чуеш българска реч е минимална.
Някъде може и да има български магазини но аз досега не съм бил в такъв.
В НЗ, няма да ти липсва българското кисело мляко, понеже тяхното е доста добро а и продават българско сирене в супермаркетите.Имат и доста хубаво месо, все пак е фермерска държава с по 7 овце на глава от населението. Храната като цяло е качествена.
Австралия е огромна държава и дори да живееш там най-вероятно никога няма да посетиш много от териториите и докато Нова Зеландия можеш да обиколиш за 2-3 месеца(и двата острова). Природата в НЗ е уникална и малко напомня на България но отношението и начина по който се грижат никак не напомня. Имат страхотна мрежа от Campgrounds където можеш да опънеш палатка, спреш с Кампера или наемеш Cabin“бунгало“.Къмпингите разполагат с хубави бани,тоалетни, кухни, барбекюта и са навсякъде,защото навсякъде има какво да се види и стига да искаш всяка сутрин можеш да се събуждаш до различно езеро, горещи извори, планини, плажове и тн. Както можеш да си позволиш да караш сърф и сноуборд в един и същи ден.
Придвижването в НЗ, е лесно, бързо и удобно(с кола).Градовете са малки и всичко затваря рано. Единствено Auckland се усеща като по голям град. СтолицатаWellington дори няма шопинг мол, няма и метро понеже не е и нужно. Прекосяваш целият град с кола за не повече от 20 мин.
Всичко тук е доста ново, и възможно най-старата„историческа“ сграда е приблизително на годините на къщата на баба ми. ;)
Голяма част от хората тук са емигранти или деца на емигранти и всички са свикнали с различията и живеят в хармония и не съм срещал специално отношение. Повечето хора не знаят много за България и заради името ми често ме мислят за руснак. ;)
Административно да бъдеш българин никога не е лесно още повече когато си далеч от България, и това няма как да не дразни като например:
Можеш,да извадиш НЗ шофьорска книжка, въз основа на българска такава единствено след полагане на изпит от който са освободени повечето Европейски държави,включително и нашите съседи Гърция.
От листа с Университети освободени от оценка и приравняване от AZQA няма нито един български университет но има много Румънски такива.
Нямаме посолство в Нова Зеландия, и единственото посолство обслужващо двете държави е в Канбера, Австралия.
Може да прочетеш DownUnder на Bill Bryson, забавно четиво за някои от особеностите на австралийците, техните нрави и история.